Det är inte alla som är medvetna om vilken stor sport thaiboxning är i Sverige, och hur stora framgångar vårt land faktiskt har i denna sport. Kanske kommer det att bli ändring på detta nu när VM i sporten för första gången någonsin arrangeras utanför Asien.

Staden som står värd för VM i thaiboxning är i Sverige mest känd för tändstickor, frikyrkor och ishockeylaget HV71. Utomlands är staden troligen mest känd för att vara bandet Cardigans hemstad. Kanske kommer det att bli ändring på detta nu.

Det är konstigt att thaiboxning inte får mer uppmärksamhet i Sverige, som har många framgångsrika utövare. På sportsidorna är det märkligt tyst, trots att det borde vara en stor sak att det arrangeras ett VM i Sverige över huvud taget. Man kan inte bli profet i sitt hemland, brukar det ju heta, men det verkar inte gälla fotbollsspelare, eller ishockeyspelare. Eller för den delen friidrottare. Men för den som utövar thaiboxning är det svårare.

Blir VM vändpunkten?Thaiboxare

Många svenskar har dessutom rötter i Thailand, och även bland de som inte har thailändskt påbrå är det vanligt att tillbringa en del av året i landet. Det gör att många svenskar kommer i kontakt med sporten på ett eller annat sätt. Nu kommer det att bli ännu fler, i och med att VM kommer till Sverige. Att hålla VM utanför Asien är en del i satsningen för att göra thaiboxning, eller muay thai som sporten heter i sitt hemland, till en OS-sport, skriver SVT. Arrangemanget är det största idrottsevenemanget någonsin i kommunen.

Till mästerskapet kommer 800 tävlande från mer än 60 länder. Två boxningsringar har byggts i Kinnarps Arena, för att matcher ska kunna pågå parallellt. För att ta hand om de tävlande, och om publiken, finns flera 100 funktionärer.

För den som vill se evenemanget finns det att streama här.