Taekwondo-tävling för barn Det är mycket Zlatan i medierna just nu. Men något som inte får lika mycket uppmärksamhet är hans bakgrund i en helt annan sport. Under många år tränade han också taekwondo. Är det detta som har gjort honom till en så bra fotbollsspelare? Storstjärnan från Rosengård är inte säker själv.

John Guidetti, Alexander Isak och Emir Kujovic får ursäkta, den mest omtalade fotbollsspelaren från Sverige är fortfarande Zlatan Ibrahimovic, som nyligen lämnat Paris Saint-Germain. Men han är inte bara en mycket skicklig fotbollsspelare, han är även taekwondo-utövare, även om han tränar längre. Kanske kommer han att komma tillbaka till kampsporten den dag han lägger fotbollsskorna på hyllan.

Men en mer intressant fråga är kanske om det är den koreanska kampsporten som har gjort honom till den fotbollsspelare han är. Taekwondo handlar, precis som fotboll, till stor del om sparkar. Efter ett mål mot Olympique Marseille 2012 skrev många franska tidningar om Zlatans ”kung fu-mål”. Kanske visste de inte att han hade tränat taekwondo under lång tid, eller så kunde de inte identifiera färdigheterna. Mannen som stod för målet sade själv så här till Expressen:

Jag tränade taekwondo under många år, men jag vet inte om det kan kopplas till det. Många har frågat mig om det gett mig fördelar eller hjälpt mig, men jag vet inte. Jag känner att jag kan göra akrobatiska rörelser, och det här var ett läge där jag kände att jag inte hade någon chans att skjuta mot mål på ett vanligt sätt och det här var enda sättet att få den mot mål. Med lite tur så gick den in.

Även om Zlatan inte tränar taekwondo längre så har han inte klippt alla band till sporten. 2010, när han spelade i Milan och VM i hans gamla sport hölls i Florens, medverkade han i en reklamfilm för evenemanget. Han fick en taekwondo-dräkt med svart bälte som tack.

Vad vill vi säga med allt detta: jo, att även den som tävlar i en bollsport bör satsa på kompletterande träning, gärna i form av kampsport. Man har inte bara nytta av det i en eventuell idrottskarriär, utan även utanför planen.