Forskarna talar om ”paddnacke” och andra skador som drabbar barn och tonåringar som sitter för mycket vid surfplattan och spelar spel, umgås på sociala medier och liknande. Läs om ett exempel på tonåringen som monterade studsmatta – och minskade sin skärmtid. 

Vi är nog alla med på att skärmarna kan vara ett bra pedagogiskt hjälpmedel. De är enkla att överskåda, de kan rätta sig själva och de är inte lika otympliga att bära som skolböcker och annat. Men de har också den välkända nackdelen av för mycket skärmtid. Paddnacke och andra ”arbetsskador” kan drabba barn även vid mycket tidig ålder, men här kan vi läsa om ett exempel på hur en studsmatta monteras när wifit dras ur:

”Då går han ut i trädgården han knappt vistas i. Vad kan man göra i en trädgård liksom? Men uppenbarligen en hel del när wifit är avstängt. En studsmatta blir monterad, slangen åker fram och rabatter vattnas. Ja, till och med lillebrorsan får feeling.” Läs hela artikeln i GP.

Studsmattan blir ett skäl att inte surfa

För att man ska lyckas få ett barn att lämna skärmen för en stund krävs det initiativ. Det räcker alltså inte med att börja bråka om den alldeles för långa skärmtiden, man måste ge alternativ till vad man kan göra annars. Ett sådant sätt är faktiskt att se över ens direkta omgivning. Finns det ingen anledning för barnet att bjuda över kompisarna? Kanske har de helt enkelt inget att pyssla med, eftersom trädgården gapar tom?

En studsmatta är precis som vi nämnt tidigare ett mycket bra sätt att träna på. Det ger spänst i musklerna, man tränar mycket koordination och kroppskontroll. Därför finns det många fördelar med studsmattan, men den som är viktigast just nu är: det är så roligt att studsa!