”Förändring kräver inte tid utan initiativ” är ett numera välspritt citat som kommer från motiveringen då Rättviseförmedlingen tilldelades Titanägget 2013. Det är en vanlig uppfattning att sociala utjämningar kommer med tiden – som ”av sig själv”. Men precis som citatet säger, krävs det initiativ som understödjer förändringen. Vi tar tempen på kvinnor i kampsporten i Sverige idag, och vilka ledstjärnorna är.

Det görs mycket granskningar och mätningar när det kommer till inkomster och träningsmöjligheter för män respektive kvinnor i Sverige. Att starta en friidrottsförening idag är hyfsat enkelt. Sverige är ett föregångsland på många sätt och vi är även på topp när det kommer till att leverera sportutrustning av högsta kvalité. På svenska Nordic Sport sätter man sitt engagemang och sin kunskap i fokus – vi kan dessutom vara stolta att det görs mycket när det kommer till parasporten.

Tyvärr har vi mycket kvar att göra när det kommer till löneskillnaderna mellan kvinnor och män inom idrotten. Manliga idrottare tjänar i genomsnitt 72 gånger mer än kvinnorna; i procent tjänar med andra ord kvinnor 98,6% mindre än männen.

Finns ljus i tunneln

En sport som allt fler kvinnor vänder sig till är kampsporten. Plötsligt börjar det poppa upp fler och fler nyheter där kvinnors kampsportsutövande står i fokus. Janni Larsson, världsmästare i brasiliansk jiu-jitsu, ses som en förebild för många. Dessa positiva nyheter i kombination med en ökad vilja till en stabil och god självkänsla gör att många tjejer tilltalas av kampsportens budskap. I Växjö ser man ett tydligt ökat intresse bland tjejer som söker sig dit.

Entusiasterna gläds åt de goda nyheterna. Kampsporten är en mångfacetterad genre som utmanar både som konstform och sport och har en lång och gedigen historia.

Världens glänsande elit

Globalt sett händer det också mycket. En kvinna som utmanar bilden av kampsporten som mansdominerad är Angela Lee, världens yngsta världsmästare i MMA, Mixed Martial Arts. Nyligen var hon med i en bilolycka men ser som tur ut att återhämta sig enligt South China Morning Post. Och apropå kvinnliga världsmästare i MMA har Sverige sin egen stjärna, Pannie ”Banzai” Kianzad, som 2014 kammade hem titeln som världsmästare i London.

Att det finns så pass många förebilder är något som troligtvis kommer leda utvecklingen i fortsatt positiv riktning. Och tas det initiativ till att öppna fler föreningar, om det läggs resurser på rätt ställen, så kommer vi se många fler VM-guld framöver. Och kanske är det inte bara VM-guld som vi längtar efter. Kanske är det också ett ökat självförtroende bland unga tjejer att utöva sport som förstärker självkänslan. Att det är självförsvar? Det är bara en parentes.